lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Valkosipulikeitto

Valkosipuli on se raaka-aine ketunleivän keittiössä, jota käytetään ja runsaasti. Se on must, mitä täytyy aina olla riittävästi kaapissa. Yleensä valkosipuli ilmestyy ruokiimme mausteena ja maun tuojana/voimistajana, joten mietimme aikoinaan, millaista ruokaa valkosipulista voisi tehdä siten, että se toimisi pääraaka-aineena.

Onneksi asiaa ei tarvinnut kauaa miettiä. Innoittajamme, opettajamme ja "Suuren Kokkigurun" Carl Butlerin keittokirjasta löytyi valkosipulikeiton ohje.

Butler kommentoi ohjettaan lukevalle ettei kannata kauhistua valkosipulin määrästä ohjeessa. Hmmmm... meitä tuo nauratti, sillä ohjeen lukumäärä 12-15 kynttä lisääntyi kattilassa n. 25 kynteen. Siltikin olisi voinut enemmän sipulia laittaa! Keitossa valkosipulin maku ei ole kova eikä raaka, kuten voisi aluksi ajatella, vaan kypsymisen myötä siitä tulee pehmeä ja melkeinpä makea. Kokeile ennakkoluulottomasti oman valkosipulitottumuksesi mukaan!

*************************************************************************************
Valkosipulikeitto
4lle hengelle

12-15 valkosipulin kynttä
2 tölkkiä kokonaisia tomaatteja
1,5 tl paprikajauhetta
12 dl mietoa lihalientä tai vettä
4 munaa
4 viipaletta vaaleaa leipää
oliiviöljyä
1 nippu persiljaa
suolaa
pippuria

* Kuori kynnet ja halkaise ne pienempiin osiin.
* Leikkaa tomaatit ohuiksi suikaleiksi. Jos et käytä tölkkitomaatteja, kalttaa tuoreet tomaatit.
* Kuumenna 2 rkl öljyä kattilassa melko miedolla lämmöllä.
* Lisää valkosipulit ja paista niitä kevyesti noin 3 minuuttia. Ne eivät saa ruskistua.
* Lisää tomaatit. Sekoita ja paista niitä muutama minuutti.
* Lisää paprikajauhe, lihaliemi, suola ja pippuri. Tarkista suolan määrä, sillä liemi voi olla jo pelkästään riittävän suolainen.
* Anna keiton hautua hiljalleen 45 minuuttia.
* Silppua persilja.
* Kun keitto on valmis, riko 1 muna kuppiin ja valuta se hiljalleen hautuvaan keittoon. Tee samoin loppujen munien kanssa. Munat ovat valmiita kolmen minuutin kuluttua, jolloin voit tarjota keiton.
* Lisää vaalea leipä viipaloituna keittoannokseen ja koristele persiljalla.

*************************************************************************************

Ei kommentteja: