lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Savustetut poronfileet katajanmarjakastikkeella

Viime jouluna joulupöydän kunkku ei ollutkaan kinkku vaan poro. Kaupasta haalimme komean pötkön poron sisäfilettä, josta valmistimme savustuspussin avulla herkullisia fileitä. Suomalaisen riistaeläimen, Lapin ja suomalaisen ruoka- ja makuperinteen kunnioittamiseksi fileiden kaveriksi tehtiin katajanmarjakastiketta. Lisukkeena olivat keitetyt puikulaperunat, nekin viljelty Lapissa. Jälkiruoaksi maistelimme leipäjuustoa itse tehdyllä karpalohillolla viinatömpsyjen seuraksi. Ei kovin perinteistä jouluruokaa, mutta virkistävää vaihtelua suomalaisilla makuelämyksillä!!!

Uutena kokeiluna tämän ruokalajin kanssa oli tuo savustuspussi. Suhtauduin asiaan aluksi hiukan epäillen, mutta mainio savun leppälastujen maku tarttui kuin tarttuikin poronlihaan. Kannattaa kokeilla, ei tarvitse lähteä ulos savustamaan kun sen voi näppärästi tehsä sisätiloissa omassa uunissa.

Kuvaa tästä herkusta ei valitettavasti ole, niin nopsaan se tuli syötyä :) Maku on loistava ja ainekset sopivat hyvin yhteen. Laita silmät kiinni ja maistele, kiidä ajatuksissasi Lappiin, metsään, tuoksujen ja makujen saattelemana. Alkuperäinen ohje on napattu Ruokalan sivuilta.

**************************************************************************************
Savustetut poronfileet katajanmarjakastikkeella
4lle hengelle

800 g poron fileetä
savustuspussi
suolaa ja pippuria

kastike:
3 dl kermaa
suolaa
giniä
2 rkl voita
10 katajanmarjaa
maissi- tai perunajauhoja suurustamiseen
3 dl hyvää kokoonkeitettyä riistä- tai lihalientä

perunat:
1 kg puikulaperunoita
lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl siirappia

* Ruskista lihojen pinta kiinni pannulla. Hiero suolaa ja pippuria lihan pintaan ja laita fileet uuniin sopivaan savustuspussiin. Kuumenna uuni pussin ohjeen mukaan.
* Anna fileiden savustua 10-15 minuuttia. Anna fileiden vetäytyä hetki ennen pussin avaamista. Leikkaa fileet viipaleiksi.
* Valmista kastike: Kiehauta lihaliemi ja lisää siihen kerma, voi ja katajanmarjat. Halutessasi voit lisätä tilkan giniä. Kiehauta ja tarkista maku. Suurusta tarvittaessa.
* Kuori puikulaperunat ja keitä suolalla maustetussa vedessä. Sekoita oliiviöljyyn siirappi ja mausteet. Kaada kastike kuumien kypsien perunoiden joukkoon. Anna perunoiden maustua lämpimässä kannen alla noin 10 min. Sekoita lopuksi joukkoon hienonnettua lehtipersiljaa.

*************************************************************************************




Ei kommentteja: