torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Nasoksen kalapata

Tähän ruokaan liittyy tarina, tosi sellainen. Ollessaan vielä pieni, kävivät mieheni perhe (äiti, isä, poika ja tytär) lomamatkoilla Kreikassa. Eräällä reissulla Samoksen saarelle perhe majoittui pieneen hotelliin/motelliin, jonka omistajien kanssa he tulivat tutuiksi. Eräänä iltana hotellin pitäjä, Nasos nimeltään, pyysi herkkusuiden perheen mukaansa keittiöön valmistamaan ruokaa. Siitä alkoi tämän ruokalajin elämä mieheni perheessä ja ylpeydellä se on myös minulle aikoinaan ensimmäisen kerran valmistettu ja sittemmin opetettu.

Hyväähän se on!

Kreikassa kalalajivalikoima on hiukan erilainen kuin täällä meillä Suomessa. Olemme tehneet kalapataa ihan kaupan pakasteseitistä sekä kokonaisesta fileestä. Paras ja eniten alkuperäistä kreikan fisua muistuttava kala on kuitenkin siika. Se kannattaa ostaa kokonaisena fileenä ja laittaa sellaisenaa pataan, jolloin jokainen ruokailija voi sopivan palan itselleen siitä lohkoa.

Valmistuksessa ei mene aikaa kuin hujaus, sillä ruokalajin ideana on paloitella kaikki isoihin, reilunkokoisiin paloihin. Lisää reilusti oliiviöljyä ja valkosipulia, lykkää ruoka uuniin ja käy vaikka lenkillä. Kotona sinua odottaa palatessasi huumaava tuoksu ja maukas ruoka!

*************************************************************************************

Nasoksen kalapata
4lle hengelle

4 isoa perunaa
2 paprikaa
4-6 tomaattia (vähän koon mukaan)
1 kesäkurpitsa
4-5 sipulia
200 - 300 g varsiselleriä
kalaa (2 pakettia pakasteseitiä tai n. 800 g filettä)
10-15 valkosipulin kynsiä (oman maun mukaan, meillä saattaa olla parisenkymmentäkin..)
mustapippuria
merisuolaa
tuoretta persiljaa
oliiviöljyä

* Kuori perunat ja sipulit. Pilko kasvikset isoiksi paloiksi esim. peruna neljään osaan ja tomaatit puolikkaiksi tai neljäsosiksi. Sipuleissa riittää, kun puolittaa ne. Uunissa vihannekset pehmenevät ja hajoavat kuitenkin pienempiin osiin.
* Voitele uunivuoka oliiviöljyllä ja laita kasvikset ja kalat vuokaan. Pakastettuja kaloja ei tarvitse erikseen sulattaa. Lisää reilusti oliiviöljyllä, lisää maun mukaan pippuria ja merisuolaa. Pyörittele ainekset öljyssä hyvin. Ripottele sekaan tuoretta persiljaa. Kalapataan kannattaa lisätä mausteita reilulla kädellä, jotta ruoka on maukas ja maistuva kypsyttyään.
* Paista 200 -asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Kääntele kalapataa välillä, jotta päällimmäiset ainekset eivät kuivu ja pala.
* Tarjoa vaalean leivän ja valkoviinin kanssa. Pataan muodostuu aina jonkin verran herkullista lientä, johon vaaleaa leipää voi kastaa ruokailun aikana.

*************************************************************************************

1 kommentti:

odeazacharias kirjoitti...

Mummys Gold Casino Review and Bonus Code - JTHub
If 시흥 출장안마 you're interested in playing communitykhabar Slots and other types of Slots and Live Casino games, then 김천 출장안마 you'll find Mummys Gold Casino a fantastic 안동 출장안마 opportunity to 청주 출장마사지 get a huge