torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Stifado

Stifado on maukas, tuhti ja yksinkertainen kreikkalainen uuniruoka, jossa perinteisesti käytetään jänistä. Lihan voi korvata lampaalla, vasikalla, härällä ja naudalla, mutta porsaasta en lähtisi tätä ruokalajia tekemään. Pääasiana nimittäin on lihan vahva maku, sipulien suuri määrä ja pitkä haudutus, jonka kautta lihasta tulee mureaa. Sellaista, että se hajoaa haarukkaan ja sulaa suuhun.


Ruokalaji on helppo ja vaivaton tehdä. Aikaa valmistukseen kuluu, sillä mitä kauemmin annat padan hautua uunissa, sitä parempaa siitä tulee. Tämä onkin loistava valinta viikonlopun ruuaksi; laita pata uuniin ja lähde ulos ulkoilemaan, liikkumaan, saunaan ja lenkille tai tee kotityöt alta pois. Muuta ei haudutuksen aikana tarvitse tehdä kuin kurkata välillä pataan ja varmistaa että nestettä on riittävästi.

Kreikassa stifado syödään sellaisenaan. Olemme kokeilleet paikan päällä erilaisia muunnoksia, jossa lihan ja sipulin lisäksi stifadoon on laitettu perunaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa tai paprikoita. Näistä syntyy kuitenkin jo omat ruokalajinsa ja patansa; stifadon pääosan esittäjät ovat liha ja sipuli, joita kumpaakin käytetään saman verran määrällisesti. Tämä kannattaa muistaa ruokakaupassa ollessa; sipuleita tulee reseptiin kilon verran! Hauska vinkki tarjoiluun koettiin Kreetalla Haniassa, jossa stifado tarjoiltiin leivinpaperista tehdyssä pussissa. Koko komeus oli uunissa siten valmistettu.

Resepti on otettu Kreikasta hankitusta keittokirjasta.

*************************************************************************************
Stifado
5-6 hengelle

1 kg lihaa
3-4 rkl jauhoja
1/2 kuppia (n. 1 dl) oliiviöljyä
1/2 kuppia punaviiniä
2 valkosipulin kynttä (meillä meni 11)
laakerinlehtiä
1 kg pieniä sipuleita (käytimme salottisipuleita)
2-3 kanelitankoa
2-3 neilikkaa (kokonaisia varsia)
1 rkl tomaattitahnaa
suolaa
pippuria
vettä

* Leikkaa liha isoiksi kuutioiksi.
* Sekoita jauhot, suola ja pippuri sekaisin ja pyörittele lihanpalat seoksessa.
* Kuumenna öljy pannulla ja ruskista liha siinä kevyesti.
* Lisää pannulle punaviini, valkosipulit pilkottuina, laakerinlehdet ja kolme kupillista kuumaa vettä.
* Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 20 minuuttia.

* Kuori sipulit ja tee pienet ristikkäiset viillot sipuleiden kantaosaan. Jos haluat, voit ruskistaa sipuleita pannulla voissa.
* Sekoita tomaattitahna pieneen määrään vettä.
* Siirrä pannussa hautuneet lihat ja neste uunivuokaan ja lisää siihen sipulit, kanelitangot, neilikka ja tomaattimehu. Tuoreen ja kokonaisen neilikan sijasta meillä pataan heitettiin mukaan kokonaisia neilikankukintoja noin ruokalusikallisen verran.
* Kypsennä 150-asteisessa uunissa vähintään tunnin verran tai siihen saakka, kunnes liha on riittävän mureaa.

*************************************************************************************

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kamalan kuvan olit sitten blogiisi viskaissut! No pääasia kai on ruuan herkullinen maku, mutta tuon kuvan perusteella en uskaltaisi edes kokeilla...