maanantaina, maaliskuuta 24, 2008

Pasha

Pasha on rahkasta valmistettava ruokalaji. Se liittyy erityisesti ortodoksien pääsiäisperinteeseen. Pasha tulee venäjän pääsiäistä tarkoittavasta sanasta, joka puolestaan on peräisin heprean sanastaa pesah. Pashan alkuperäisenä ideana oli saada käytettyä paastonaikana käyttämättä jääneet maitotaloustuotteet. Pashan valmistuksessa keskeisinä ainesosina ovat rahkan lisäksi kerma, sokeri, kananmuna ja voi.

Tänä vuonna pashaa tehtiin ensimmäistä kertaa itse, joten kyseessä oli uusi tuttavuus keittiössämme. Valmistus on helppoa. Suurimmaksi ongelmaksi tuli sopivan astian löytäminen pashan valutukseen, sillä pasha-muottia ei meillä ollut. Idea koko ruokalajin tekemiseen nimittäin syntyi yhtäkkiä. Pääsyimme laittamaan rahkaherkun valumaan tavalliseen siivilään, joka oli vuorattu suodatinpaperilla. Ihan hyvin se toimi, vaikka suodatinpaperin läpäisykyky hieman etukäteen arveluttikin. Ensiapukaapissa ei nimittäin ollut yhtään sideharsoa.... ;)

Hyvää tuli. Makeampaa kuin odotimme. Mikään kevyt herkku pasha ei ole raaka-aineidensa vuoksi, mutta kerrankos sitä tätäkin hyvää maistaa. Ohje napattiin täältä.

*****************************************************************************************************************

Pasha
4-6lle hengelle

200 g voita
2 dl sokeria
250 g maitorahkaa
1 munankeltuainen
1-2 tl vaniljasokeria
1 sitruunanmehu
2 rkl mantelirouhetta
2 rkl rusinoita
2 dl kuohukermaa
koristeluun hedelmiä ja yrttejä


* Kaada rahkasta liiat nesteet pois.
* Hienonna rusinoita hieman terävällä veitsellä.
* Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi.
* Lisää rahka, keltuainen, vaahdotettu kerma, vaniljasokeri, sitruunan mehu, mantelirouhe ja rusinat.
* Kaada seos valumaan ohuella harsokankaalla vuorattuun pashamuottiin tai siivilään.
* Kumoa pasha tarjolle seuraavana päivänä ja koristele se hedelmillä ja kermavaahdolla.

******************************************************************************************************************

Ei kommentteja: