lauantaina, maaliskuuta 08, 2008

Amerikkalainen hedelmäkakku

Joulun alla syödään perinteisesti tummia, tiiviitä ja voimakkaan makuisia kakkuja, joiden raaka-aineena ovat hedelmät viikunasta taateliin ja rusinoihin. Meillä haluttiin opetella tekemään todella hedelmäistä ja pirteän väristä kakkua. Netistä löysinkin ohjeen amerikkalaiseen tapaan valmistetulle hedelmäkakulle, jossa hedelmää todellakin on, kolmen - neljän kakun edestä!

Kakku on helppo tehdä ja se säilyy kuukausia kaapissa huoneenlämmössä. Jos teet kakkusi alla olevan ohjeen mukaan, kakun leikkauspinta tulee olemaan pelkkää hedelmää. Meidän versiossamme rusinoita tuli "vain" 500 g ja kirsikoita ja appelsiinikuoria puolet määristä. Siltikin kakku on täyttä hedelmää... Tekovaiheessa munan, rasvan ja konjakin sekoitus tuli melkein syötyä sellaisenaan kulhosta lusikalla, niin hyvää se on! Konjakkia tietenkin naukkailtiin laseista vähän väliä.... senkin kohdalta on olennaista varmistaa että maku on tuore :)

Tarjoa sellaisenaan kahvin kanssa tai lisukkeena esimerkiksi jäätelön kaveriksi. Käytä kakkuvuokaa, tee pieniä kakkuja muffinssivuoassa tai paista ilman vuokia. Reseptistä tulee noin kolme kiloa kakkua. Jos käytät vuokaa, voitele vuoat ja vuoraa ne nelinkertaisella vahapaperilla tai kaksinkertaisella voimapaperilla, mikä estää palamista. Kakku ei kohoa kovin paljoa uunissa, vuoat voi täyttää noin 3 cm päähän vuoan reunoista. Kakkuja ei peitetä paistamisen aikana päältä, vain aivan lopuksi voi pintaa vähän suojata.

***********************************************************************************
Amerikkalainen joulukakku

1350g kivettömiä rusinoita
225 g cocktailkirsikoita
225 g hillottuja appelsiininkuoria
225 g manteleita
112 g sitruunaa
2 1/4 dl voita
3 1/3 dl sokeria
1 runsas dl tummaa siirappia
4 munaa
1 dl konjakkia tai viskiä
6 3/4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

* Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja lisää siirappi ja vaahdoksi vatkatut munat.
* Pieni hedelmät ja mantelit etukäteen ja ripota niille 1 dl jauhoja ja kääntele niitä jauhoissa niin että ne kauttaaltaan jauhottuvat eivätkä sitten kakussa painu vuoan pohjalle. Sekoita jäljellä olevat jauhot, leivinjauhe ja suola.
* Lisää voimunaseokseen ensin konjakki ja sitten vasta jauhot, viimeksi hedelmät.
* Paista miedossa (vain noin 125 astetta) uuninlämmössä noin 3 tunnin ajan. Uuniin pitää välillä käydä vilkaisemassa, amerikkalaisen hedelmäkakun paistaminen ei ole aivan mutkatonta, liiassa lämmössä kakku saattaa palaa.

Ja todellakin, jos et halua kakkua näin rusinapitoisena , rusinoita voit huoletta vähentää melkein vaikka puoleen, kakku on silti leikkauspinnaltaan melkein vain hedelmiä.
Tämä on Mrs Marge Grenoblen resepti jossa lopuksi huomautetaan: jos säilytät kakkua yli kuusi kuukautta, peitä se ruskealla sokerilla.

*************************************************************************************

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tätä on pakko kokeilla! Tykkäsitkö? Missä muodossa sitruuna lisätään, mehuna? Entäs hillotut appelsiininkuoret, ovatko ne niitä muovirasiaan pakattuja sokerikuorrutteisia siivuja vai kenties marmeladia?

Poplar kirjoitti...

Hei! Sitruuna laitettiin ihan tuoreena eli kuoresta raastettiin mauksi sekaan. Toimii varmaan hyvin myös mehuna. Appelsiininkuoret olivat niitä kaupasta saatavia hillottuja.

Parhaan ja tuoreen maun saisi varmasti hilloamalla itse nuo hedelmät!

Kannattaa kokeilla, varovasti sitten vaan sen konjakin kanssa :)

Unknown kirjoitti...

Olen tehnyt monena jouluna. Oli yhdessä joulukirjassa.
Parina vuotena on palanut kuivaksi.
Vähensin rusinoita ja yhtenä vuonna laitoin mantelijauhoo.
Yksi kerta uhnohdin mantelit.
Laitoin kerran viskiä
Makea mutta MUst!
Paula