torstaina, maaliskuuta 06, 2008

Täytetyt paprikat

Vaihtoehtoja ja versioita paprikoiden täytteeseen on varmasti yhtä monta kuin on kokkaajaakin. Ajatus paprikoiden teosta jäi mieleeni viime kesän Kreikan reissulta, jossa maistettiin Naxoksen saarella paikallisen englannin kieltä puhumattoman mummon itsetehtyjä täytettyjä paprikoita. Yhteistä kieltä ei pienen kylän tavernanpitäjien kanssa löytynyt, mutta onnistuttiin silti tilaamaan hyvää ja maukasta, perinteistä ruokaa. Meidät viitottiin keittiöön katsomaan valikoimaa, koska mitään menuja ei ollut. Isosta vuoasta valittiin halutut ruuat sitten sormella näyttämällä ruokaa ja määrää.

Kuskus on meidän keittiössä uusi tuttavuus, joten sillä korvattiin tällä kertaa perinteisempi riisi. Muut ainekset löytyivät pakastimesta ja jääkaapista. Mausteina käytimme Kreikasta ostettua valmista moussaka-mausteseosta, jota ei taida Suomesta saada. Reseptin perusohje löytyi Maittavat tapakset -kirjasta. Reissulta tuoduissa keittokirjoissa mauste- ja täytevalikoima on hiukan erilainen, niitä täytyy ensi kerralla kokeilla!

Pahoittelen kuvan laatua. Se on kännykällä otettu, koska digikamera on rikki eikä uutta vielä ole hankittu.

************************************************************************************

Täytetyt paprikat
4lle hengelle

4 paprikaa
1/2 pieni kesäkurpitsa
100 g pinaattia
50 g vihreitä papuja
2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
0,5 dl rouhittua hasselpähkinää
oliiviöljyä
mustapippuria rouhittuna
chiliä
moussaka-mausteseosta
rakuunaa
juustoraastetta
2,5 dl kuskusta
vettä

* Esilämmitä uuni 200 -asteiseksi. Valmista kuskus ohjeen mukaan. (Itse kiehautin veden vedenkeittimellä ja laitoin kuskusin turpoamaan muutamaksi minuutiksi kuumaan veteen.)
* Kuullota silputtu punasipuli oliiviöljyssä pannulla. Pilko kesäkurpitsa sopivan kokoisiksi paloiksi ja lisää se pannulle kuskusin, pinaatin, papujen ja hasselpähkinän kanssa.
* Lisää mausteet oman maun mukaan.
* Leikkaa kunkin paprikan kantaosa pois ja lisää halutessasi kantapalasta jäävä paprika täytteeseen. Kantaosan voi myös käyttää sellaisenaan paprikan koristeena. Tällöin kannattaa kiinnittää ne puisilla cocktailtikuilla kiinni paiston ajaksi. Kaiverra siemenet ja siemenkota pois.
* Täytä paprikat kuskuskasvistäytteellä ja lisää sekaan raaka ja silputtu valkosipuli. Ripota päälle juustoraastetta.
* Voitele paprikan pinta oliiviöljyllä, jotta se ei kuivu uunissa. Laita paprikat vuokaan siten, että ne pysyvät pystyssä.
* Kypsennä uunissa puoli tuntia tai kunnes paprikat ovat pehmenneitä.
* Tarjoa lämpiminä.

************************************************************************************

Ei kommentteja: