torstaina, maaliskuuta 13, 2008

Tsatsiki

Tämä on valkosipulinhuuruisen keittiömme vakijuttu, eniten maisteltu ja aina kaivattu! Missään ja milloinkaan ei ole tsatsiki maistunut niin hyvältä kuin sen kotimaassa Kreikassa, mutta omilla kokeiluilla ja sovelluksilla pääsemme kyllä maussa ja koostumuksessa hyvinkin lähelle :) Kyse on oikeanlaisesta jugurtista.

Kaupoista on saatavilla aitoa kreikkalaista jugurttia, Totalia, sekä ruotsalaista vastaavaa Lindahlsin valmistamaa. Tältä tuottajalta löytyy myös turkkilaista jugurttia, joka taitaa olla koostumukseltaan vielä tuhdimpaa ja tiiviimpää kuin kreikkalainen, kermaista, kuten tuottajan omillakin sivuilla kuvataan.

Paras aikaansaamamme versio tsatsikista syntyy tietenkin Totalista tehtynä, mutta ero Lindahlsin jugurttiin ei ole suuri. Jälkimmäistä saa ostettua isompina purkkeina ja hinta on kohtuullisempi kuin Totalilla, joten olemme viime aikoina päätyneet käyttämään sitä, suurkuluttajia kun olemme.

Yksi vaihtoehto on tietenkin ostaa ihan tavallista maustamatonta jugurttia ja suodattaa se kertaalleen ja hartaudella esim. kahvinsuodattimessa suodatinpussien kanssa, jotta "ylimääräinen" neste saadaan eroteltua jugurtista pois. Sellaisenaan suomalainen jugurtti on tähän ruokalajiin liian löysää. Tsatsikinhimoiselle tämä on kuitenkin aivan liian pitkäaikainen prosessi (!), mutta vaihtoehto on hyvä olla olemassa hätätakavarana.

Kreikassa tsatsikeja on yhtä erimakuisia kuin on tavernoita ja kokkejakin. Hyvän ravintolan ja hyvän kokin pystyy päättelemään paikan tsatsikin perusteella. Kun silmistä hiukan vesi valuu ja sylkirauhaset pukkaavat sylkeä suuhun, on tsatsiki sellaista kuin sen olla pitääkin. Valitettavan monessa paikassa tsatsikit valmistetaan turistien maun mukaan eli valkosipulimäärältään vähäisempänä kuin perinteisesti.

Valkosipulin määrää miettiessä on hyvä huomioida se, että jos tsatsikia tekee isomman määrän ja sitä jää seuraavallekin päivälle syötäväksi, valkosipulin maku voimistuu aika lailla jääkaapissa. Tsatsiki olisikin hyvä valmistaa reilusti etukäteen ennen tarjoilua, jotta maku todella irtoaa jugurttiin ja valkosipuli pääsee oikeuksiinsa. Jos satut laittamaan pari kynttä liikaa, tarjoile tsatsiki heti tai "lantraa" sitä lisäämällä jugurttia ja kurkkua sekaan.

*************************************************************************************
Tsatsiki


2 dl kreikkalaista jugurttia
3/4 normaalikokoisesta kurkusta
3-4 valkosipulin kynttä
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
(punaviinietikkaa)

* Kuori kurkku ja raasta se. Puristele kurkkusilpusta ylimääräinen vesi pois nyrkissä tai esim. siivilän avulla.
* Kuori ja purista valkosipulin kynnet. Lisää kynsiä oman makusi mukaan.
* Sekoita ainekset keskenään. Mausta. Lisää halutessasi punaviinietikkaa loraus.
* Anna vetäytyä ja tasaantua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua. Jos tsatsikia jää seuraavaan päivään, peitä astia kannella/foliolla, jotta valkosipulin haju ei tartu muihin aineksiin jääkaapissasi.

*************************************************************************************

Ei kommentteja: