torstaina, helmikuuta 28, 2008

Lämmin häränsisäfileesalaatti


Tallinnan reissulla tammikuussa maisteltiin hyvää, lämmintä paahtopaistisalaattia, josta inspiroiduimme kokeilemaan omaa versiota. Perusohje tälle täyttävälle ja maistuvalle salaatille löytyi "Maittavat salaatit" -keittokirjasta.

******************************
Lämmin häränsisäfileesalaatti
tuhti annos kahdelle

200-300 g härän sisäfileetä
250 g ruusukaalia
250g filepekonia (yksi paketillinen)
200 g vihreitä papuja
100g tagliatelle-nokkospastaa
0,5 dl rouhittua hasselpähkinää
10-15 kivetöntä kalamata-oliivia
1 valkosipulinkynsi
2 tl worcestershirekastiketta
oliiviöljyä
2 punasipulia
pippuria
chiliä

kastike:
1 tl dijon-hunajasinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
5 rkl oliiviöljyä

* Kuumenna uuni 220-asteiseksi.
* Poista fileestä näkyvä rasva ja leikkaa se sekä pekoni pitkiksi, suuhun sopiviksi, paloiksi.
* Sekoita suikaleet pienessä kulhossa worcestershirekastikkeeseen ja rouhi pippuria oman maun mukaan sekaan. Lisää halutessasi chili. Kuumenna oliiviöljy uuninkestävässä pannussa kuumaksi ja paista suikaleet nopeasti joka puolelta. Lisää puristettu valkosipuli raakana pannuun ja siirrä se uuniin paistumaan puoleksi tunniksi.

* Kun lihat ovat muhineet uunissa 10 minuuttia, höyrystä kuoritut ruusukaalit ja pavut kypsiksi. Pidä ne lämpiminä tarjoiluun asti.
* Paahda pähkinärouhetta oliiviöljyssä pannulla muutaman minuutin ajan. Laita sivuun jäähtymään.

* Kun lihat ovat muhineet 20 minuuttia uunissa, keitä pasta al dente. Käytä keittämiseen papujen ja ruusukaalin höyrytysvettä, jos mahdollista. Valuta pasta ja laita takaisin kattilaan. Sekoita pastaan ruokalusikallinen oliiviöljyä ja lyhennä pastanauhoja halutessasi ruokailun helpottamikseksi.

* Valmista kastike. Sekoita aineet keskenään ja ravista voimakkaasti suljetussa rasiassa, jotta öljyt menevät kunnolla sekaisin.

* Kun lihat ovat valmiit, sekoita ne höyrystettyjen kasviksien, viipaloidun sipulin ja paahdetun pähkinärouheen kanssa sekaisin. Lisää oliivit. Kastikkeen voi sekoittaa salaatin joukkoon tai jokainen ruokailija voi lisätä sitä salaattiin haluamansa määrän.
* Tarjoile heti leivän kanssa.

************************************************************************************

Salaatista tuli varsin vihreäpainotteinen, sillä alkuperäisessä reseptissä olleet punasikurit korvasimme ruusukaalilla ja nokkospasta valittiin orecchiette-pastan tilalle. Lähikaupan valikoima ei nimittäin ulottunut näihin tarvikkeisiin saakka.

Salaatti syötiin siis sellaisenaan, vaalean, itsetehdyn leivän kanssa. Kastike on varsin kirpeän makuinen ja se tekovaiheessa maistellessa hiukan arvelutti, mutta yllättävällä tavalla maukas salaatti ja kirpeä, raikas, kastike sopivat yhteen.

Ruuan kanssa juotiin viiniä, tottakai :) Joululahjaksi saatu Wyndham Estaten Bin 555 korkattiin sillä olettamuksella, että syrah ja häränliha yleensä sopivat mainiosti yhteen. Viiniä ei ollut entuudestaan tuttu, johtuen pääasiassa hinnasta, joten lahjaksi saatu pullo oli oiva tapa tutustua uuteen viiniin. Ja kyllähän siitä tykättiin! ViiniWebissä viini on saanut vaihtelevia arvosteluja, meillä tätä ostetaan varmasti itsekin kotiin jatkossa.

Ei kommentteja: